WIT_GENERELL_NO SYMBOL

Lill-Greta tvättar bilen, av Mats Bexell

Wash in Town Biltvätt lanserar i samarbete med Mats Bexell en sagobok för att belysa de skadliga effekterna av att tvätta bilen på gatan och lyfta fram det mer miljövänliga alternativet, att tvätta bilen på en biltvätt som tar hand om de farliga kemikalierna.
 
Boken är skriven och illustrerad av Mats Bexell som 2019 debuterade med barnboken Ville Vampyr. I Lill-Greta tvättar bilen får vi möta Lill-Greta som skall åka på utflykt med skolklassen  för att bada, paddla kanot och campa vid en sjö. Det är spännande, men först skall hon hjälpa pappa och tvätta bilen. Det är också kul. När det väl är morgon så vaknar hon och hoppar direkt ur sängen och ner till pappa som har dukat upp frukost och packat ryggsäcken inför det stora äventyret. Men allt blir inte riktigt som Lill-Greta hade tänkte sig…
 
- När jag fick förklarat för mig att vid hemmatvätten så rinner tvättvattnet med kemikalier och tungmetaller rakt ut i dagvattenbrunnen och sen vidare ut i våra sjöar och hav tyckte jag det kändes som ett viktigt ämne att skriva om, säger Mats Bexell.
 
Enligt Svenskt Vatten sker varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö samt svåra för naturen att bryta ner.
 
- Hemmabiltvätten skapar framför allt lokala vattenmiljöproblem så därför tycker vi det kändes extra kul att samarbeta med en lokal författare som Mats Bexell. Med boken hoppas vi barn och dess föräldrar förstår att om de vill värna närmaste badsjö och vattendrag så skall man inte tvätta bilen hemma på gatan, utan åka till en biltvätt som tar hand om kemikalierna, säger Mats Peter Sernrot delägare i Wash in Town Biltvätt.
 
För att uppmärksamma att det är just det lokala vattnet som är värst drabbat vid hemmatvättar så kommer de tillsammans med Krönleins Bryggeri ta fram Lill-Gretas Lokala Vatten i en limiterad upplaga som kommer delas ut vid evenemang och skänkas till lokala idrottsföreningar i södra Halland.
 
Boken släpps primärt i ett större pixibokformat för att delas ut på biltvättarna, bildagar och i  butiker där barnfamiljer handlar i Halmstad, Laholm och Hylte. En mindre upplaga kommer även tryckas upp som inbunden bok för försäljning samt kunna ge som gåva till förskolor, skolor och andra som vill uppmärksamma problemet.
 
För att beställa boken skicka ett email till info@washintown.se